понеделник, 10 февруари 2014 г.

ПОСРЕЩАНЕ НА ДЯДО БОРИС КАТО МИТРОПОЛИТ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

Новоизбраният Неврокопски митрополит Борис отпътува за определената му от Божия промисъл, хубава българска Неврокопска епархия, на 20 май (1935 г.), петък, два дни преди радостния празник Връбница.
Напусна Св. Синод, дето бе постоянното му жилище, като секретар на Синода, в 7 часа сутринта. Пред входа на синодалната палата бе изпратен най-сърдечно от Наместник- Прецедателя на Св. Синод, Св. Видинския митрополит Неофит и от членовете на Св. Синод Св. Сливенския митрополит Иларион и Св. Врачанския митрополит Паисий. Софийският митрополит Стефан не можа да присъства при изпращането поради болест. Между многото изпращачи , които се бяха събрали пред входа на Св. Синод, бяха ректорът на Соф. Духовна Семинария, Траянополский епископ Антим, кметът на столицата инж. Иванов и мнозина други видни лица.
Преди да встъпи в епархията си, митрополит Борис отиде в Св. Рилска Обител, за да се поклони на мощите на великия български светия Йоан Рилски и да подкрепи духа си във величавата българска светиня, която цели десет столетия е обединявала българския народ и пазила неговата православна вяра. В монастиря митрополит Борис пристига около 12 ч. на обет. Пред входа бе посрещнат от игумена на манастира, архимандрит Флавиан и всички братя. Игуменът произнесе прочувствено приветствено слово, на което митрополит Борис сърдечно отговори, като изтъкна голямата обич към Св. Рилска обител. От манастира той тръгна за епархията си на следния ден, събота, 7 часа сутринта.
Към 9 часа, зад с. Кочариново, се показаха границите на Неврокопска епархия. До самата граница група деца, по свой почин, с росни китки и с „ура” посрещнаха новия си митрополит. Някои от хвърлените цветя попадаха в самия автомобил на митрополит Борис. Това неочаквано и мило детско приветствие бе хубаво и радостно предзнаменование.
Първото населено място в Неврокопска епархия, близо до самата граница, е село Бараково. Пред входа в селото се бяха събрали и очакваха новия митрополит, всички жители на селото, учителите и учениците. Специална делегация от гр. Неврокоп, на чело с архиерейския наместник от гр. Горна Джумая, приветствува митрополит Борис с втъпването му в пределите на Неврокопска епархия, поднесе му хляб и сол и му предаде короната, мантията и жезъла, символите на архиерейската власт и достойнство. Извърши се след това малък молебен, в края на който митрополит Борис произнесе реч, в която силно бликаха радостни чувства, ивикани в душата му послучай първото му встъпване в пределите на Неврокопска епархия.
След с. Бараково, по пътя за престолния град на Неврокопска епархия идеше град Джумая. В този град на новия митрополит бе устроено тържествено посрещане. На големия площад на града, от двете страни на пътя бяха стройно наредени учениците, войската с музика, официалните власти и цялото гражданство. При появяването на митрополита гръмогласно „ура” екна навсякъде и хиляди китки със свежи пролетни цветя се хвърляха и застилаха пътя, по който той вървеше. Новият митрополит бе приветстван с радостни речи от кмета на града, началника на границона, архиерейския наместник и една ученичка. Митрополит Борис отговори на всички с горещи и прочувствени думи. На самия площад се отслужи кратът молебен, в края на който новият кириарх произнесе слово, което проникна дълбоко в душите на всички посрещачи и ги изпълни с хубави надежди. Изпълнени с радостни и възторжени чувства, гражданите на Джумая изпратиха обичния си нов митрополит с ново и продължително гръмогласно ура, с музика и цветя.
Пътят от Зжумая за Неврокоп минава през особено красиви местности на Неврокопска епархия. Във всички населени места, Симитлий, Градово, Разлог, Банско и Добриница, през които или покрай които този път минава, бе устроявано тържествено посрещане на митрополит Борис. Никой не оставаше в къщи. Всички излизаха да посрещнат новия си митрополит. По лицата на всички свещеници, управители, офицери, учители, ученици, граждани и селяни, които бяха излезли да го посрещнат, се четеше искрена и силна радост. Приветствените речи се произнасяха с възторжени чувства. Особено впечатление произведе хубавата и сърдечна реч на един ученик от с. Градово. Неговата естествена детска реч трогна всички. Силно развълнуван, митрополит Борис благослови малкия ученик, благосрови страната, която ражда и отглежда деца със силна вяра в Бога и с дълбока преданост към родната православна Църква и нейните свещенослужители.
След преминаването на с. Добриница наближаваше вече престолният град на Неврокопска епархия. На границата на Неврокопската околия, по пътя за гр. Неврокоп, се намира населеното място „Одимски ханчета”. Много учители от околните места се бяха стекли тук. Тук бе дошла и сепциална делегация от гр. Неврокоп, за да посрещне на границата на Неврокопската околия новия Неврокопски митрополит. Делегацията се състоеше от началника на програничния сектор подполковник Кузов и околийски началник Йончев произнесоха хубави приветствени речи. Местният хор образуван от учителите в селото, изпя „многая лета”.
В престолния си град Неврокоп митрополит Борис пристигна към 5 часа след обед. Целият град имаше празничен вид. В края на града, по пътя за Разлог, бе построена красива арка, окичена с цветя и с надпис: „Добре дошъл владико светий”. Пътят около арката бе отрупан и от две страни с народ. За посрещането на новия митрополит бяха излезли не само всички жители на града, но и мнозина селяни от околите села. Присъстваше целият гарнизон заедно с офицерите. Учениците държаха в ръце цветя и флагчета с надпис: „Добре дошъл дядо владико”. При арката митрополит Борис бе начело с протосингела на Неврокопскамитрополия Архм. Филарет, от всички официални гости. Ариматдпит Филарет го приветствува с хубаво и прочувствено слово, в което, като подчерта единодушния избор, извършен от избирателите на Неврокопска епархия, изрази голямата радост на всички, че виждаг желания свой нов кириарх. Кметът на града, г. Ханджиев, му поднесе хляб и сол и го приветства от името на неврокопските граждани. Хубави и съдържателни приветсствени думи каза и началникът на неврокпопския гарнизон. На всички  приветствени речи митрополит Борис отговаряше с възторжени думи, като благославяше отечески всички и въздаваше хвала на Бога, задето го е удостоил да бъде духовен началник на хубавия неврокопски край и му е приготвил такова мило и трогателно посрещане.
От арката шествието с новия митрополит се отправи за катедралната църква „Св. Кирил и Методи”. Преди да влезе в църквата, митрополит Борис прочете заупокойна молитва над гроба на блаженопочиналия митрополит Макарий. В църквата бе отслужена тържествена архиерейска вечерня. След вечернята се извърши молебен, на който бе изпято многолетствие за       Царя, зя Св. Синод, за новия Неврокопски митрополит и за българския народ. Архимандрит Филарет прочете синодалното послание, с което се възвестяваше на народа каноническият избор на митрополит Борис. В края на молебена Негово Високопреосвещенство произнесе вдъхновено слово, за което, като нарисува с силни изрази значението на християнството и българската православна църква в историята на българския народ, изказа пожелание да се въдвори братско единство между всички българи, за да могат т с искрена християнска любов помежду си и с гореща вяра в Бога да постигнат всички свои национални идеали.
На Връбница сутринта той отслужи в катедралната Църква първата си литургия в Неврокопска епархия. След литургията бе усроен прием в салона на митрополитския дом, на който присъстваха всички видни граждани на Неврокоп.

Автор: Проф. Хр. Гяуров

Източник: Църковен Вестник/ Брой 19/ София, 11 май 1935 г.